Als de thermometer buiten dertig tot veertig graden aantikt, dan zoek je natuurlijk het liefst een frisse ruimte in je huis op. Hierdoor mis je natuurlijk wel het mooie weer, maar dat is nog altijd beter dan flauwvallen. Toch de zomer in huis halen zonder oververhit te raken? Maak eens een zomerboeketje!
Welke bloemen moet je kiezen?
Wil je echte zomerklassiekers, dan kies je voor rozen of zonnebloemen. Omdat dit seizoensbloemen zijn is de kans groot dat je hier een mooie prijs voor betaalt. Wil je tropische bloemen gebruiken? Die zijn duurder, maar ze zijn zeker de moeite waard! Ook bamboe is erg in trek: hier kun je heel moderne boeketten van maken.
Welke vaas past bij je creatie?
Je kunt een gewone vaas gebruiken, maar wat let je om te kiezen voor een fles, weckpot, schaal of blikje? Zolang je ‘vaas’ geen water lekt, kun je namelijk prima een alternatief gebruiken om je boeketje te etaleren. Kijk ook eens rond in kringloopwinkels: daar kun je al voor een prikkie mooie vazen krijgen! Heb je een vaas gekozen? Maak deze dan eerst goed schoon voor gebruik, anders kunnen bacteriën je bloemen aantasten.
Hoe bereid je de bloemen voor?
Snijd de stelen tot maximaal drie centimeter af. Doe dit met een scherp mesje: zo blijven de vaten in de stelen intact en nemen je bloemen straks beter water op. Vul je vaas vervolgens met lauw water, maar giet de vaas niet helemaal vol! Voeg hierna een zakje bloemenvoeding toe en je bloemen blijven straks langer mooi.
Hoe rangschik je het boeket?
Spreid de bloemen eerst op een (werk-)tafel uit. Controleer ze nog eens goed op kwaliteit, want oude bloemen kunnen nieuwe bloemen sneller doen verwelken. Terwijl je de bloemen bij elkaar steekt, wissel je kleuren af. Let ook op hoogteverschil. Plaats grote bloemen niet direct naast elkaar, maar wissel af met kleinere bloemetjes. Let hierbij ook op vorm: maak je een speels boeketje of wil je juist een strak boeket?
Hoe houd je de bloemen op hun plek?
Je mag de bloemen natuurlijk ook meteen in de vaas steken. Misschien gebruik je steekschuim om de bloemen op hun plek te houden, maar je kunt de opening van de vaas ook afplakken met reepjes plakband om de ruimtes af te bakenen. Tot slot kun je je bloemen ook omringen met stevige groene bladeren voor extra versteviging. Gebruik niet te veel bladeren, want je bloemen moeten nog wel opvallen.
Waar plaats je je zomerboeket?
In de volle zon zullen je bloemen snel verleppen of zelfs uitdrogen en verbranden. Plaats je bloemen daarom liever op een koele, maar niet tochtige plek. Misschien staat het boeket mooi op een (lage) salontafel of op een kastje in de hal. Kies hoe dan ook voor een plek waar je zelf veel vertoeft: zo kun je het vaakst genieten van je boeket!
Hoe onderhoud je je zomerboeket? 3 extra tips!
- Ververs het water om de drie dagen. Bij zeer warm weer moet je zelfs aan dagelijks verversen denken.
- Haal bloemen die het eerst verleppen uit de vaas. Zo blijven andere bloemen ook langer intact.
- Snijd de stelen bij zodat de bloemen goed water kunnen blijven opnemen. De bloemen worden dan wel wat korter, maar je kunt ze altijd nog over meerdere vaasjes verdelen.
Beginnen je handen al te jeuken? Zelf een zomerboeketje is namelijk nog altijd leuker dan een kant-en-klaar boeket bestellen. Ga samen met je vriendinnen aan de slag of maak eens een boeketje voor je jarige moeder of oma. Je vrolijkt meteen iedereen op!